Mindfulness

Wat is mindfulness ?

Mindfulness is oefenen met aandacht door met een open en nieuwsgierige blik te kijken en te accepteren wat er hier en nu is. Daarnaast geeft het verlichting bij kinderen met lichamelijke klachten.

Mindfulness gebruiken

Het leren om mindfulness te gebruiken doe ik in een cursusvorm. Zo’n cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten duren ongeveer een uur. Hier leren¬† kinderen aandacht te hebben bij wat ze doen, denken of voelen op het moment dat het er is. Evenals de ademhaling speelt de concentratie hierbij een belangrijke rol.

Door oefeningen leren kinderen hun hoofd tot rust brengen en met stemmingen en impulsen om gaan. Ook leren ze geconcentreerd te blijven en met emoties om te gaan. Tot slot leren ze begripvol met anderen omgaan en op zichzelf vertrouwen.

Waarom mindfulness?

Naar mindfulness bij kinderen wordt steeds meer onderzoek gedaan, zoals bij de Universiteit van Amsterdam (www.uvamindsyou.nl). Er zijn sterke aanwijzingen dat het kinderen kan helpen. Bijvoorbeeld bij het verminderen van angst en somberheid. En bij het verbeteren van aandacht en concentratie. Of het verbeteren van de slaap,  evenals het versterken van het zelfvertrouwen.

Voor wie is de training geschikt?

Deze training is bedoeld voor kinderen van ongeveer acht tot en met twaalf jaar en speciaal ontwikkeld voor kinderen met psychische klachten. Daarnaast is de training geschikt voor kinderen die het lastig vinden om rust te vinden in hun hoofd of lichaam. Evenals voor kinderen die negatief over zichzelf denken en voor kinderen die veel piekeren of vaak sombere gedachten hebben. De training is ook geschikt voor kinderen met bijvoorbeeld klachten als slapeloosheid, rusteloosheid of concentratieproblemen.